Mausoleum van Lenin

Op het bekende Rode Plein in Moskou staan veel beroemde bezienswaardigheden, waaronder het Leninmausoleum. In dit mausoleum ligt het gebalsemde lichaam van Lenin, de eerste premier van de Sovjet-Unie. Lenin is een belangrijk figuur in de Russische geschiedenis, en dit gebouw is dan nog altijd een echte toeristische trekpleister in Moskou. Ook Jozef Stalin, de opvolger van Lenin, was tijdelijk begraven in het Leninmausoleum, maar uiteindelijk is hij alsnog bij de Kremlinmuur begraven. Het gebouw en het interieur zijn een typisch voorbeeld van de Sovjet-architectuur zoals deze bekend staat. Vroeger vond er ook ieder uur een wisseling van de wacht plaats; tegenwoordig is er alleen bewaking van de Russische politie.

De bouw en architectuur van het Leninmausoleum

Na zijn dood in 1924 werd Lenin begraven in een houten mausoleum, bij de toren van het Kremlin, op het Rode Plein. Hierna werd er een nieuwe, opnieuw een houten mausoleum gebouwd, van 9 meter hoog en 18 meter lang. Pas in 1929 begon de bouw van het huidige stenen mausoleum, die qua vorm precies lijkt op de houten variant. Er is sprake van een getrapte piramidevorm, en de kleuren, donkerrood graniet en zwart labradoriet staan volgens architect Aleksei Sjtsoesjev symbool voor zowel het verdriet van het Russische volk en de kracht van Lenins wijsheid. Het Leninmausoleum is 24 meter lang en 12 meter hoog.

Lenin van dichtbij bekijken

Het is als toerist goed mogelijk om een bezoek te brengen aan het Leninmausoleum in Moskou. Je kunt het mausoleum op het Rode Plein vanaf de buitenkant bekijken, maar je kunt hem ook van binnen bewonderen. Hier vind je, zo’n drie meter onder de grond, de begrafeniszaal met daarin de sarcofaag met het lichaam van Lenin. Daarnaast kun je in het Leninmausoleum meer te weten komen over de geschiedenis van Rusland, en meer over Lenin, maar ook van de bouw van het mausoleum.

Meer over Mausoleum van Lenin

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: Gesloten
  Woensdag: Gesloten
  Donderdag: Gesloten
  Vrijdag: Gesloten
  Zaterdag: Gesloten
  Zondag: Gesloten

 • Adres:

  Red Square, Moskva, Rusland, 109012

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Moskou