Rode Plein

Op zoek naar het centrum van Moskou? Dat is het Rode Plein, een indrukwekkende open ruimte dat al jaren bekend staat als het hart van Moskou, en zelfs van heel Rusland. Op deze plek kun je tal van bijzondere bezienswaardigheden bezichtigen; onder andere het Kremlin en de meest beroemde kathedraal van Moskou, Pokrov- of Basiliuskathedraal, bevinden zich aan het Rode Plein. Tegelijkertijd kan het Rode Plein ook worden gezien als het machtscentrum van de stad en heel Rusland; met het Congresgebouw in het Kremlin is deze plek het politieke hart van Rusland. Een bezoek aan deze bijzondere plek is dan ook zeker de moeite waard.

Historisch stadscentrum aan het Rode Plein

Het Rode Plein kent een rijke geschiedenis, maar het ontstaan van het plein kent een minder prettige aard: door de grote stadsbrand in 1493 werden grote delen van de stad weggevaagd door de vlammen. Er ontstond een grote open plek; deze werd door de inwoners gebruikt als nieuw marktplein. Door de jaren heen is er veel veranderd op het Rode Plein. Onder het bewind van Stalin werden veel historische gebouwen gesloopt om zo ruimte te maken voor militaire parades. Vandaag de dag zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals het mausoleum van Lenin en het monument voor Minin en Pozkarski.

Winkelen, musea en historie

Als toerist is er dus genoeg te beleven op en rondom het Rode Plein in Moskou. Via de Voskresenski- of Iverskajapoort heb je toegang tot het plein en kun je alle omliggende bezienswaardigheden bezichtigen. Bij binnenkomst zie je aan de westkant het Kremlin, het politieke hart van de stad. In noordelijke richting ligt het Nationaal Historisch Museum, en in zuidelijke richting vind je de beroemde Pokrov- of Basiliuskathedraal. Minstens zo mooi is de Kathedraal van de Moeder Gods van Kazan, deze bevindt zich aan de oostzijde van het Rode Plein, net als warenhuis GUM.

 • GUM Department Store aan het Rode Plein
  GUM Rode Plein
  1/4
 • Het Nationaal Historisch Museum aan het Rode Plein
  Nationaal Historisch Museum
  2/4
 • De Opstandingspoort, het Nationaal Historisch Museum en de Kazan-kathedraal staan naast elkaar op het Rode Plein
  Opstandingspoort, Nationaal Historisch Museum en Kazan
  3/4
 • St Basil's Cathedral aan het Rode Plein
  St Basil's Cathedral
  4/4

Meer over Rode Plein

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: Gesloten
  Woensdag: Gesloten
  Donderdag: Gesloten
  Vrijdag: Gesloten
  Zaterdag: Gesloten
  Zondag: Gesloten

 • Adres:

  Moskva Rusland 109012

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Moskou