Pokrov Kathedraal / St Basil's Kathedraal

Wanneer je denkt aan de meest bekende kathedraal in Rusland, komt er vast een beeld bij je naar boven. Toch is het goed mogelijk dat je geen idee hebt welke naam hieraan verbonden is. Deze kathedraal heet de Pokrov Kathedraal, of de Basilicus Kathedraal. Volledig vertaald heet het de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel. De kathedraal staat vooral bekend vanwege de bijzondere architectuur en de geschiedenis hierachter. De acht koepels zijn een verwijzing naar de acht aanvallen op de Russische stad Kazan. Het is een prachtig gebouw dat zeker de moeite waard is om te bezoeken in het Kremlin van Moskou.

De Pokrov Kathedraal in Amerika

De bouw van de Pokrov Kathedraal startte in 1555 en werd voltooid in 1560. Van oorsprong was de kerk wit met gouden koepels, maar meer dan 100 jaar later, in 1670, werden de buitenkant in diverse kleuren geschilderd. De Pokrov Kathedraal bevindt zich aan het Rode Plein, maar het had ook zomaar in Amerika kunnen hebben gestaan. Onder Stalin werden diverse gebouwen afgebroken zodat de militaire parades over het plein konden marcheren. Ook de Pokrov Kathedraal stond op de lijst om gesloopt te worden, maar hierdoor kwam een groot protest op gang. Zelfs first lady Eleanor Roosevelt bood aan om het gebouw in Amerika te laten plaatsen. Dit ging niet door, en vandaag de dag staat de kathedraal nog steeds op haar plek.

De kathedraal aan het Rode Plein

Via de ingang van het Rode Plein is het mogelijk om de Pokrov Kathedraal te bezoeken. De kathedraal is een onderdeel van het Nationaal Historisch Museum en er worden dus ook geen diensten meer gehouden. Wel kun je als toerist de kerk bezichtigen en een tour volgen, onder leiding van een gids. Ook kun je je bezoek aan de Pokrov Kathedraal combineren met een bezoek aan een van de andere bezienswaardigheden aan het Rode Plein in Moskou.

Meer over Pokrov Kathedraal / St Basil's Kathedraal

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: Gesloten
  Woensdag: Gesloten
  Donderdag: Gesloten
  Vrijdag: Gesloten
  Zaterdag: Gesloten
  Zondag: Gesloten

 • Adres:

  Red Square, Moskva, Rusland, 109012

 • Telefoon:

  +7 495 698-33-04

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Moskou