Het Havenhuis

Het Havenhuis is een redelijk imposant maar vooral ook opvallend gebouw op het bekende Antwerpse Eilandje. Door de bijzondere architectuur vinden sommigen het verschrikkelijk in het geheel van de oude Antwerpse haven passen en vinden anderen het architectonische hoogstaande bouwwerk van Zaha Hadid werkelijk schitterend. Wij sluiten ons graag aan bij dit laatste. In het pand zijn meerdere afdelingen gevestigd van het havenbedrijf van Antwerpen.

Het ontstaan

Het Havenhuis is een samengaan van een oude brandweerkazerne uit 1922 en een moderne nieuwbouw boven het gebouw. De nieuwbouw is gebouwd met het idee aan een zeilschip, dit herkent iedereen direct. Het is gebouwd met de facetten van diamant waardoor het natuurlijk helemaal goed bij Antwerpen past. Vanaf 2016 is het nieuwe Havenhuis geopend en er is werkplek voor zo’n 500 personen. Er is afgesproken om de buitenzijde en ook de dakbedekking van de oude brandweerkazerne in oorspronkelijke staat te laten, de binnenzijde heeft wel een complete make-over gekregen.

Bezoek aan het Havenhuis

Het is mogelijk om het Havenhuis te bezoeken en ook de binnenzijde van dit schitterende bouwwerk te bewonderen. Op eigen gelegenheid het pand betreden is niet mogelijk, wel kan je met een erkende stadsgids met een groep een rondleiding boeken en meegaan. De rondleiding gaat over zowel de binnen- als buitenzijde van het pand en je krijgt alles te horen m.b.t. dit Havenhuis. De duur van de rondleiding is ongeveer 90 minuten en kan je alleen van te voren reserveren.

 

 

 • Het Havenhuis in het donker / by night
  Het Havenhuis in het donker
  1/3
 • Close-up van het Havenhuis
  Close-up van het Havenhuis
  2/3
 • Glazen bovenkant van het Havenhuis
  Glazen bovenkant van het Havenhuis
  3/3

Meer over Het Havenhuis

 • Openingstijden:

  Bezoektijden:
  - Iedere dinsdag om 18:30 uur
  - Iedere eerste zaterdag van de maand om 11:00 en 14:00 uur

 • Adres:

  Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen, Belgiƫ

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen