De Ruien

In eerste instantie zul je even denken of dit echt wel iets voor je is, je gaat tijdens een bezoek een de Antwerpse Ruien namelijk de riolen van de stad in. En ja helaas, het ruikt er net zoals je nu waarschijnlijk denkt maar gelukkig ruik je dit na enkele minuten niet meer en ga je een interessante wandeling tegemoet.


Geschiedenis

De ruien zijn oorspronkelijk gebouwd als kleine waterwegen. Dit was rond de middeleeuwen om de stad te voorzien van drinkwater, vervoer via het water en het lozen van afval. Helaas had dit laatste natuurlijk geen goede invloed op de kwaliteit van het drinkwater. Omdat deze ruien op een gegeven moment te vervuild waren is er aan het einde van de 15e eeuw de Herentalse Vaart gegraven om de stad alsnog van schoon drinkwater te kunnen voorzien.

Omdat de ruien zo bleven stinken werd de afkeer door de bevolking steeds groter tegen deze grachten. Er werd besloten om de grachten te gaan bedekken, dit is het ontstaan geweest van de riolen. In eerste instantie wilde niemand boven deze riolen gaan wonen maar door de grond gratis te maken wilde men hier toch wel woningen op bouwen. De Sint-Carolus Borromeuskerk staat hier bijvoorbeeld ook op.


De wandeling

Wanneer je hebt besloten om de ruien te gaan bezoeken krijg je beschermende kleding aan (dit klinkt spannender dan dat het klinkt) en een paar kaplaarzen. Een handige tip is dat je vooral niet moet vallen! Tijdens de wandeling verteld de gids allerlei wetenswaardigheden over de ruien. Waar werden ze voor gebruikt, hoe is de werking hiervan en nog heel veel meer. Het is een wandeling van ongeveer 1,5 – 2 uur waarbij je een afstand van ongeveer 2km loopt. Het leuke is dat je op een gegeven moment weer omhoog gaat, je beschermende kleding weer uittrekt en vervolgens dezelfde wandeling boven de grond nogmaals maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de ruien te ontdekken. Je krijgt een tablet in de hand en kunt vervolgens op eigen gelegenheid op ontdekkingstocht. De tablet geeft alle informatie die je nodig hebt.


Tips

Mindervaliden: Helaas is een bezoek aan de ruien niet geschikt voor mindervaliden. Ook wanneer je slecht ter been bent moet je jezelf afvragen of dit wel geschikt voor je is. Je loopt soms door het water en het kan af en toe glad zijn.

 

Temperatuur en kleding: In de ruien heerst een constante temperatuur van zo’n 13-16 graden. Het is verstandig om hier met je kleding rekening mee te houden. Beschermende kleding hoef je niet mee te nemen, deze worden beschikbaar gesteld op de locatie.

Meer over De Ruien

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: 10:00 tot 17:00
  Woensdag: 10:00 tot 17:00
  Donderdag: 10:00 tot 17:00
  Vrijdag: 10:00 tot 17:00
  Zaterdag: 10:00 tot 18:00
  Zondag: 10:00 tot 18:00

 • Adres:

  Ruihuis, Suikerrui 21, 2000 Antwerpen

 • Telefoon:

  +32 3 344 07 55

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen