Sint-Carolus Borromeuskerk

Tussen 1615 en 1621 werd deze Sint-Carolus Borromeuskerk gebouwd bovenop de toenmalige Ankerrui. De kerk werd ontworpen door leden van de jezuïetenorde en gewijd aan Ignatius van Loyola, hij was de stichter van de jezuïetenorde. In 1773 werd deze orde opgeheven en werd hij opnieuw gewijd. Dit keer was het Carolus Borromeus die de eer kreeg en werd de kerk naar hem vernoemd. De eerste jaren werd de kerk gebruikt als school voor de godsdienst, later (1803) als parochiekerk.

Het is duidelijk te zien dat de kerk als doel had om meer zieltjes te winnen voor de Katholieke Kerk. Dit deden ze voornamelijk door het uiterlijk van de kerk interessant te maken. Het gebouw is statig, heeft een hoge gevel en ziet er ook aan de binnenkant indrukwekkend uit. De voorgevel is gebaseerd op de Gesú-kerk in Rome. Deze wordt gezien als de moederkerk van de jezuïeten.

Wat bijzonder is is dat de kerk een eigen uitgang heeft naar de Antwerpse ruien, tot op de dag van vandaag is het nog onduidelijk waarom dit zo is.

Brand

Helaas heeft er in het verleden twee keer een flinke brand gewoed. De eerste keer was in 1718, de kerk werd toen getroffen door de bliksem. Er werden toen onder andere 39 plafondschilderingen van Rubens vernietigd. De tweede brand vond plaats in 2009. Het rookalarm ging af en de brandweer was snel ter plaatse. Gelukkig raakte er niet veel beschadigd door brand, rook en bluswater. Er werden twee plekken gevonden waar brand was gesticht.

Meer over Sint-Carolus Borromeuskerk

  • Openingstijden:

    Maandag tot Zaterdag : 10:00 - 12:30 en 14:00 - 17:00

  • Adres:

    Hendrik Conscienceplein 11, 2000 Antwerpen, Belgiƫ

  • Telefoon:

    +32 3 231 37 51

  • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen