Het Steen

Gelegen op de rechteroever van de Schelde en tevens het oudste gebouw met een lange geschiedenis is Het Steen. De eerste stenen zijn al gelegd in de 11e eeuw en door de jaren heen heeft Het Steen al verscheidene functies gehad. Onder Karel V werd Het Steen verbouwd, dit was aan het begin de van de 16de eeuw. Door het kleurverschil in materialen die toen werden gebruikt is het tegenwoordig nog steeds goed te zien welk gedeelte is verbouwd.

Na de verbouwing werd Het Steen omgebouwd tot een gevangenis, dit is het lange tijd gebleven, namelijk tot 1823. Hierna heeft het nog even dienst gedaan als woning en een opslagplaats voor vis voor boten die terugkeerden in de haven. Na die tijd is het omgetoverd tot een museum. Eerst als museum voor de oudheid en later is het van 1952 tot 2008 het Nationale Scheepvaartmuseum geworden. Inmiddels is de collectie van het scheepvaartmuseum te bewonderen in het Museum aan de Stroom (MAS).

Toekomst

In 2020 zal Het Steen dé toegangspoort zijn voor Antwerpen. Het moet het icoon van de stad worden. Zo komen er onder meer vele duizenden toeristen die naar de cruiseterminal willen die in het Steen zal worden gebouwd. Het Steen zal tevens het toeristeninformatiepunt van de stad worden. Een heus belevingsparcours zal je veel leren op een leuke en interactieve manier over de stad en de geschiedenis.

Tegenwoordig

Ondanks dat het pand momenteel een grondige verbouwing ondergaat om helemaal klaar te zijn in 2020 is in het weekend tussen 13:00 – 17:00 uur het infopunt open. Er wordt een uitleg gegeven over de verbouwing en de plannen voor de toekomst. Door de weeks is Het Steen gesloten voor het publiek.

Meer over Het Steen

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: Gesloten
  Woensdag: Gesloten
  Donderdag: Gesloten
  Vrijdag: Gesloten
  Zaterdag: 13:00 tot 17:00
  Zondag: 13:00 tot 17:00

 • Adres:

  Steenplein 1, 2000 Antwerpen, Belgiƫ

 • Telefoon:

  +32 3 202 83 80

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen