De Grote Markt

De Grote Markt is een plein, een groot plein gelegen in het centrum van Antwerpen. Het plein is driehoekig van vorm en het is een imponerende plek als je hier staat. Het is ook nog eens een prima startpunt om Antwerpen te gaan verkennen. Het is op loopafstand van de Schelde en ook van vele overige bezienswaardigheden in de stad.

Eten & Drinken

Een belangrijke reden om hier te komen is vanwege de grote hoeveelheid restaurantjes op en om het plein. Met mooi weer staan de terrassen er uitgestald en zal het zoeken zijn naar een plekje om lekker te kunnen zitten en mensen te bekijken. Ondanks dat de terrassen voornamelijk in gebruik zijn om wat te drinken is het vaak ook goed mogelijk hier een hapje te eten.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Deze prachtige kathedraal is samen met het stadhuis aan de overkant de absolute trekpleister van de Grote Markt. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is één van de meest bekende en bezochte bezienswaardigheden van Antwerpen. Met als hoogte punt een toren op 123 meter is deze al van verre boven het stadscentrum te zien. Zowel van de binnen- als de buitenkant is de kathedraal het bezichtigen waard. Meer over dit schitterende bouwwerk op de volgende pagina: hier de link naar de pagina over de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Stadhuis

Het stadhuis staat parmant op de Grote Markt. Het is een groot en zeer statig gebouw. Zowel van binnen als van buiten absoluut een bezichtiging waard. Het stadhuis is gebouwd tussen 1561 en 1564 en is ontworpen door verschillende architecten. Het is gebouwd in de renaissancestijl maar er zijn hierbij zowel Italiaanse als Vlaamse invloeden te zien. De binnenkant van het stadhuis kent diverse zalen die te bezichtigen zijn. De Leyszaal en de Trouwzaal zijn hierbij de hoogtepunten. Meer over het stadhuis kun je op onze aparte pagina hierover lezen: Linkje naar stadhuispagina

Fontein

Midden op de Grote Markt staat de oude Brabofontein. Op de fontein staat een groot bronzen standbeeld van Silvius Brabo en stamt uit 1887. De beeldhouwer Jef Lambeaux werd zelf ook geboren op de Grote Markt en wilde graag dat dit standbeeld op de Grote Markt zou komen te staan, dit was echter nog niet zo vanzelfsprekend. Er is getwijfeld, zelf zo erg dat het beeld op twee verschillende plekken is neergezet, tussen een plekje tegen Het Steen en de plek waar hij nu staat.

Gildehuizen

Aan de noordkant van het plein zie je de prachtige gildehuizen. De meeste zijn helaas niet meer in de officiële oude staat omdat door een brand 1576 het merendeel verloren is gegaan. Vlak daarna zijn ze opnieuw gebouw en zijn ze absoluut het bestuderen waard. De vele beelden en maken het tot een waar kunstwerk. Wanneer je goed kijkt zie je op het grootste pand nummer 7 (Het Pand van Spanje) een beeld van Joris en de Draak. Joris staat op het punt de draak te verslaan en het lijkt er op dat de draak ieder moment naar beneden kan vallen.

Soms is de Grote Markt i.v.m. plechtigheden gesloten. Je kunt dan vanaf de zijkant wel een blik op het plein werpen.

 • Het Stadhuis van Antwerpen, gelegen midden op de Grote Markt
  Stadhuis van Antwerpen
  1/3
 • Gildehuizen op de Grote Markt in Antwerpen
  Gildehuizen op de Grote Markt
  2/3
 • Grote markt in de avond
  Grote Markt in de avond
  3/3

Meer over De Grote Markt

 • Adres:

  Grote Markt 1, Antwerpen

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen