Ellis Island

Ellis Island, ook wel Immigratie-eiland genoemd, is een eiland dat in de haven van New York ligt. Miljoenen immigranten die van over de hele wereld naar de Verenigde Staten vertrokken kwamen hier aan en moesten een medische test ondergaan. Vandaag de dag kun je hier rondwandelen en de indrukwekkende geschiedenis herbeleven. Je kunt dit het beste doen in combinatie met een bezoek aan Liberty Island; een ander eiland in de haven van New York waar het Vrijheidsbeeld staat. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen dit eiland, dat te bereiken is met een veerboot die vanaf het vasteland vertrekt.

Een nieuw leven in Amerika

In 1976 ging Ellis Island officieel open voor publiek, en in de jaren daarvoor (vanaf 1892) kwamen hier de immigranten aan, vaak vanaf boten, die een nieuw leven wilden beginnen in de Verenigde Staten. Voor die tijd was Castle Clinton in Lower Manhattan de plek waar de immigrantencontrole werd uitgevoerd. In de periode van 1892 tot 1954 zijn er zijn 12 miljoen immigranten gecontroleerd en doorgelaten. Ongeveer 2% van de aangekomen immigranten werd vanwege chronische ziekte of criminele achtergrond geweigerd. Op Ellis Island in New York kun je hier een kijkje nemen op de plek waar dit allemaal plaatsvond.

Het Ellis Island Museum

Vanaf de veerboot kun je, nadat je Liberty Island hebt bezocht, doorreizen naar Ellis Island. Je kunt de aankomsthal bekijken, door de registratieruimte wandelen en tal van verhalen horen over aangekomen immigranten. Daarnaast kun je het Ellis Island Museum bezoeken: hier kun je onder andere in de archieven kijken, waar je precies kunt zien wie er allemaal hun toevlucht zochten in de Verenigde Staten. Van te voren kun je tickets bestellen, zodat je bij aankomst niet in de rij hoeft te staan. Je kunt wandelen over het hele eiland en allerlei indrukwekkende memorials bezichtigen.

Meer over Ellis Island

 • Openingstijden:

  Ellis Island is iedere dag open met uitzondering van Thanksgiving en 1e Kerstdag.

  Voor toegang tot Ellis Island moet je gebruik maken van de ferry die ook naar het Vrijheidsbeeld gaat. Het is aan te raden indien je allebei de attracties wilt bezoeken niet later dan 13:00 uur de ferry te nemen omdat je anders tijd te kort komt.

 • Adres:

  1 Liberty Island - Ellis Island, New York, NY 10004, Verenigde Staten

 • Telefoon:

  +1 212-363-3200

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van New York