Guggenheim Museum

Aan het bekende 5th Avenue in New York staat het Guggenheim Museum voor moderne kunst. Er zijn maar drie Guggenheim Museums in de wereld, en een daarvan staat in New York. De andere twee bevinden zich in het Spaanse Bilbao en Venetië. Alleen al het gebouw van het museum is indrukwekkend, maar ook de inhoud is de reden dat jaarlijks zo’n miljoen bezoekers van over de hele wereld naar het Guggenheim Museum in New York komen. Er zijn hier tal van wereldberoemde kunstwerken van dichtbij te bekijken. Voor de kunstliefhebber is een bezoek aan het Guggenheim Museum zeker aan te raden.

Grote privécollectie voor het publiek

De officiële naam van het gebouw is het Salomon R. Guggenheim Museum, omdat het museum in eerste instantie begon als museum voor de privécollectie van Salomon R. Guggenheim. Het museum ging in 1959 open voor publiek en in 1992 werd er een uitbreiding gerealiseerd: de ruimte werd verdubbeld met een toren van maar liefst 10 verdiepingen. De kunstwerken in het Guggenheim Museum komen vooral uit stromingen van de moderne en hedendaagse kunst. Denk hierbij aan stromingen als het Modernisme, het Expressionisme, het Surrealisme en het Dadaïsme.

Beroemde architectuur en beroemde kunstwerken

Het Guggenheim Museum is vanaf een afstand al te herkennen aan het karakteristieke gebouw met de spiraalvormige helling. Het museum heeft een centraal gedeelte dat doorloopt over alle verdiepingen; dit gedeelte wordt afgedekt door een grote lichtkoepel. Niet alleen de kunst in het museum is de moeite waard, maar ook de indrukwekkende architectuur. De werken die er hangen zijn ook wereldberoemd. Enkele voorbeelden zijn: De Huilende Krokodil van Karel Appel. De Blonde Vrouw van Picasso, Voor De Spiegel van Manet en Gele Koe van Franz Marc. Tickets kun je online bestellen, zodat je bij aankomst niet in de rij hoeft te staan.

Meer over Guggenheim Museum

 • Openingstijden:

  Maandag: 10:00 tot 17:30
  Dinsdag: 10:00 tot 21:00
  Woensdag: 10:00 tot 17:30
  Donderdag: 10:00 tot 17:30
  Vrijdag: 10:00 tot 17:30
  Zaterdag: 10:00 tot 20:00
  Zondag: 10:00 tot 17:30

 • Adres:

  1071 5th Ave, New York, NY 10128, Verenigde Staten

 • Telefoon:

  +1 212-423-3500

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van New York