Taxi

Iedereen kent de foto’s wel van de bekende gele taxi’s (Yellow Cab) in New York. Je komt ze werkelijk waar overal tegen en het is een zeer algemene vorm van vervoer in de grote stad. Soms vinden met het spannend om met de taxi te gaan, zeker als dit nieuw voor je is, daarom hieronder een mooie beschrijving over hoe het in z’n werk gaat met de taxi in New York.

Welke taxi pak je

Je komt de gele taxi’s veruit het meeste tegen, toch is het niet de enige taxi die je tegenkomt, zo zijn er bijvoorbeeld ook zwarte taxi’s te vinden. Wanneer het je niet uitmaakt in welke taxi je stapt kan je het beste in de gele taxi stappen, deze is namelijk het goedkoopste. Hierbij is er sprake van een starttarief van 2,50 dollar en voor iedere paar blokken komt er 50 cent bij. Hierdoor valt de prijs erg mee.

Hoe krijg je een taxi

De meest gebruikelijke manier om een taxi te vinden is door er op straat eentje aan te houden. Je gaat gewoon langs de weg staan en steekt je hand op wanneer er een taxi langs komt. Let op dat dit alleen kan bij taxi’s waarbij het taxi lampje op het dak aan staat, wanneer het lampje uit staat is de taxi bezet. Bij veel hotels, vliegvelden en toeristische attracties staan eigenlijk altijd wel taxi’s te wachten waarbij je zo kunt instappen.

Handige tips voor taxi in New York

Ondanks dat het nemen van een taxi in New York vrij simpel is hebben we nog wel een paar handige tips waar je rekening mee kunt houden. Een chauffeur rijdt over het algemeen het liefst lange ritten, deze leveren ten slotte het meeste op. Het is daarom verstandig om eerst de taxi in te stappen en vervolgens pas te zeggen naar welke bestemming je wilt gaan zodat hij je niet meer kan weigeren op wegrijden. Het is daarnaast gebruikelijk om te zeggen naar welk kruispunt je wilt en niet het exacte adres zoals we hier in Nederland doen. Het geven van een kleine fooi is gebruikelijk en het inkomen van de chauffeurs is erg afhankelijk van de fooien die ze krijgen.

Het nemen van een taxi hoort er zeker bij als je in New York bent. Het is makkelijk, snel en relatief goedkoop. Vanuit een taxi New York ontdekken, veel Amerikaanser kan je het niet maken.