Bus

Als je informatie over het vervoer in New York zoekt kom je al heel snel de metro en de bekende taxi’s tegen, de bus komt vaak niet naar voren in het rijtje met uitkomsten in de zoekmachines. Ook als je om je heen vraagt aan personen die in New York zijn geweest zullen ze het niet zo snel over de bus hebben, waarom dat zo is is niet helemaal duidelijk, de bus is namelijk een prima manier van openbaar vervoer waarbij je t.o.v. de metro nog lekker naar buiten kunt kijken ook.

Routes

De bussen rijden volgens een vaste route. Deze routes kan je eenvoudig terugvinden op
de website van de MTA en vaak ligt in de bus wel ergens een plattegrondje die je vervolgens eenvoudig kunt meenemen. Het is handig om de routes die bij je hotel in de buurt liggen uit je hoofd te leren, dat scheelt tussendoor een hoop zoekwerk. Als je thuis de buskaart wilt uitprinten kan dat natuurlijk ook.

Hoe werkt het

Het is heel eenvoudig om met de bus te gaan en het lijkt erg op de manier waarop het bij ons in Nederland ook werkt. De bussen stoppen bij vaste haltes, doordeweeks om de 10 – 15 minuten en in het weekend om de 20 minuten. Instappen doe je aan de voorkant van de bus en uitstappen aan de achterkant. Wanneer je op de plek van bestemming bent druk je op de rode stopknop en zal de bus vervolgens bij de volgende halte stoppen. Overdag zal de bus alleen bij de haltes stoppen, van 22:00 – 05:00 in de nacht kan je de buschauffeur vragen om overal te stoppen, dit vanwege de veiligheid.

Kaartje kopen

Het rijden met de bus in New York kost geld, logisch natuurlijk. Wanneer je nog geen kaartje hebt kan je die voor $2,75 (gepast betalen) in de bus kopen. Wanneer je een kaartje hebt voor de metro dan kan je die ook gebruiken om met de bus te reizen. Als je een kaart hebt waarmee je onbeperkt met de metro kunt reizen dan kan je dat dus vervolgens ook met de bus.

Veiligheid en gehandicapten

De bus wordt veelal als veilig alternatief gezien voor de metro. Voor de metro moet je toch altijd ondergronds waardoor hulp niet altijd snel en dichtbij is als er iets aan de hand is. Met de bus is dit niet het geval en kan je met name in de nacht veiliger reizen van met de metro.
Voor gehandicapten is de bus ook een prima vervoersmiddels, iedere blauw-witte bus is voorzien van een rolstoellift.

Meer over Bus