Metro

De metro is ongetwijfeld de meest gebruikte manier van vervoer in New York. Dit geldt zowel voor de lokale bevolking als voor de toeristen. De metro is snel, eenvoudig, goedkoop en brengt je echt zo’n beetje overal waar je maar wilt zijn in New York. Het is daardoor niet voor niets de meest gangbare manier van vervoer.

Metronetwerk

New York kent een uitgebreid en goed onderhouden netwerk van rails voor de metro. In totaal heeft dit een lengte van ruim 400km, op deze 400km rails rijden 24 verschillende lijnen die meer dan 400 stations aandoen. Gemiddeld dus per km rails en eigen station. Het is verstandig om een plattegrond van de metro uit te printen voordat je vertrekt, deze ga je namelijk zeker weten nodig hebben.

Tijden

De metro in New York rijdt vaak, heel vaak. In de spits om de 2-5 minuten, lang wachten is dan niet nodig, wel is het vaak druk omdat ook de lokale bevolking veel gebruik van de metro maakt. Buiten de spits gaat de metro om de 10-15 minuten en in de nacht om het half uur. Wanneer er werkzaamheden aan het spoor zijn (en dit komt nog wel eens voor) staat dit duidelijk aangegeven bij de stations, hou dit dus wel in de gaten.

Veiligheid

Wanneer er veel mensen bij elkaar komen zitten er ook altijd wel een paar slechteriken tussen. Met name in de spits moet je goed oppassen voor zakkenrollers. Ze zien zeker weten dat je een toerist bent en dan ben je al snel een gewild slachtoffer. In de nacht met de metro is niet verstandig. De stations zijn dan verlaten en je loopt een aanzienlijk groter risico op rottigheid dan wanneer je overdag reist. Advies is om in de avond met de bus of nog beter met de taxi te reizen.

Kaartjes en prijzen

Een enkele rit met de metro kost $2,75. Dit moet je gepast betalen bij één van de vele automaten. Wanneer je incidenteel met de metro gaat is dit goed te doen. Ervaring leert echter dat veel toeristen heel veel met de metro reizen en dat ze daardoor beter een weekkaart kunnen kopen voor ongeveer $30,-. Hiermee mag je onbeperkt met de metro reizen en dit zal je dus relatief snel terugverdienen. Wanneer je ouder dan 65 bent in New York maakt dat voor de metro helemaal niks uit, je zult gewoon het tarief voor volwassenen moeten betalen. Kinderen onder de 112 cm mogen gratis reizen.