Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum is een museum dat gaat over de geschiedenis van rederij Red Star Line en de verhuizing van ruim 2 miljoen Belgen met deze rederij. Dit mooie en complete museum is gelegen in de altijd levendige havenwijk ‘t Eilandje in Antwerpen. Het museum heeft in 2013 de deuren geopend in dezelfde panden als waar toendertijd de rederijen waren gevestigd. De rederij had een vaste verbinding tussen Antwerpen en New York en heel incidenteel voer er ook wel eens een boot naar Philadelphia.

 

De rederij werd in 1872 gesticht en in 1973 voer voor de eerste keer een schip over de grote oceaan. De rederij is voor oorsprong Amerikaans maar een belang van 20% lag bij de Belgen Jules Bernard von der Becke en Willian Edward Marsily. Ondanks dat ze op het gebied van kapitaal niet de meeste inbreng hadden zaten ze beide wel in de Raad van Bestuur van de Red Star Line en was zelfs Von der Becke nog een tijdje voorzitter.

 

Door de jaren heen zijn er ruim 2 miljoen Belgen geweest die hun geluk aan de andere kant van de wereld wilden zoeken en hiervoor de reis met de Red Star Line hebben gemaakt. Ongeveer 25% van het totaal aantal emigranten was Joods. Nog steeds zijn er grote families in Amerika die zijn ontstaan uit Belgen die toen der tijd de stap hebben genomen om met hun volledige kapitaal in 2 koffers naar Amerika af te reizen in hoop op betere tijden.

 

In het museum krijg je een goed gevoel bij hoe het er in die tijd aan toe ging. Je leest er verhalen van families die hier bij te maken hebben gehad en hoe nakomelingen van hen het verhaal vertellen. Ook voor kinderen is er voldoende te doen om het interessant te maken.

Meer over Red Star Line Museum

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: 10:00 tot 17:00
  Woensdag: 10:00 tot 17:00
  Donderdag: 10:00 tot 17:00
  Vrijdag: 10:00 tot 17:00
  Zaterdag: 10:00 tot 17:00
  Zondag: 10:00 tot 17:00

 • Adres:

  Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen, Belgiƫ

 • Telefoon:

  +32 3 298 27 70

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen