Museum Plantin-Moretus

Dit museum gaat over de bekende drukkersfamilie Plantin-Moretus en is samen met de drukkerij gelegen aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen. Boekdrukkerij Plantijn werd in de zestiende eeuw gesticht door Christoffel Plantijn, het begin van een veel groter geheel. Na het overlijden van Christoffel werd de drukkerij door zijn schoonzoon Jan Moretus overgenomen. Moretus toverde de drukkerij om in een ontmoetingsplek waar vele geleerden bij een kwamen om te lezen en leren over tal van onderwerpen.

Het gebouw

Pas in 1876 werd door Edward Moretus de drukkerij verkocht aan de stad Antwerpen. Het was niet alleen de drukkerij die werd verkocht maar ook de complete inboedel. Binnen een jaar stelde de stad Antwerpen de drukkerij open voor publiek en was het museum daar.
Tijdens de oorlog raakte het museum helaas zwaar beschadigd door een grote Duitse raket. Na een grondige restauratie ging het museum in 1951 weer open voor het publiek. Ondanks de beschadigingen door de raket is het museum in uitmuntende kwaliteit bewaard en is het als eerste museum ooit in 2005 op de werelderfgoed lijst geplaatst.

Collectie

Bij binnenkomst in de woning en drukkerij voelt het alsof je 400 jaar geleden op deze plek naar binnen stapt. De meubels staan nog als toen, de geur hangt er nog en alles is precies als toen. Een enorme collectie aan letters, boeken, manuscripten en zelfs een paar originele werken van Rubens kom je hier tegen. In totaal kan je hier zo’n 50.000 verschillende objecten bekijken.

Niet alleen bovenstaande collectie is bewaard gebleven maar ook een groot deel van de boekhouding. Hierin is te zien wat de arbeiders van de drukkerij verdienden, hoeveel uur op een dag ze aan het werk waren, etc… Voor de stad Antwerpen zijn dit interessante cijfers en geven een goede kijk op het verleden van de stad.

Meer over Museum Plantin-Moretus

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: 10:00 tot 17:00
  Woensdag: 10:00 tot 17:00
  Donderdag: 10:00 tot 17:00
  Vrijdag: 10:00 tot 17:00
  Zaterdag: 10:00 tot 17:00
  Zondag: 10:00 tot 17:00

 • Adres:

  Vrijdagmarkt 22-23, 2000 Antwerpen, Belgiƫ

 • Telefoon:

  +32 3 221 14 50

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen