Rubenshuis

Met stip op nummer één de bekendste kunstenaar allertijden van Antwerpen: Peter Paul Rubens. Als kleine jongen van 12 kwam hij naar de grote stad Antwerpen. Hij had een grote passie; schilderen. Toen hij voor een paar jaar naar Italië vertrok werd Italië ook meteen zijn tweede passie. In 1608 keerde hij vanuit Italië terug naar Antwerpen en liet daar een huis compleet naar eigen wens verbouwen. Dit met veel invloeden vanuit de Italiaanse renaissancepaleizen.

Atelier

Dat schilderen zijn grote passie was is natuurlijk duidelijk. Hierom liet hij naast zijn huis een atelier bouwen waar leerlingen komen schilderen. Er werd veel geschilderd en ook echt kwalitatief mooie schilderen. In totaal zijn er door de jaren heen meer dan 25.000 schilderijen door zijn leerlingen geschilderd. Rubens droeg zijn passie met liefde over aan zijn leerlingen maar schilderde zijn eigen werken niet in het atelier. Hij had op de bovenste verdieping van zijn eigen huis een atelier gebouwd waar hij zelf aan het werk ging.

Gekocht door Antwerpen

Het duurde tot 1937 dat de stad Antwerpen zijn kunst echt waardeerde en kocht de stad zijn huis met de daarbij behorende werken. Na de Tweede Wereldoorlog ging het huis open voor het grote publiek en kan je hier vele van zijn werken bekijken. Het zijn niet alleen zijn eigen werken die je hier kunt bekijken maar ook het werk van veel van zijn leerlingen hangen hier. Eén van zijn bekendste werken is zijn zelfportret, dit is hier in het grote atelier terug te vinden. De meubels in het huis zijn nog origineel uit zijn eigen huis en ook hebben ze geprobeerd te tuin in oude stijl te laten terwijl ze deze natuurlijk wel netjes onderhouden.

St. Jacobskerk

In 1640 is Rubens komen te overlijden. Hij werd begraven in de St. Jacobskerk en hier is zijn graf ook nog steeds te bezoeken. Let op, de kerk is alleen maar in de middag geopend.

Meer over Rubenshuis

 • Openingstijden:

  Maandag: Gesloten
  Dinsdag: 10:00 tot 17:00
  Woensdag: 10:00 tot 17:00
  Donderdag: 10:00 tot 17:00
  Vrijdag: 10:00 tot 17:00
  Zaterdag: 10:00 tot 17:00
  Zondag: 10:00 tot 17:00

 • Adres:

  Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, Belgiƫ

 • Telefoon:

  +32 3 201 15 55

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van Antwerpen