Het Vrijheidsbeeld

Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden in New York: het Vrijheidsbeeld. Dit indrukwekkende symbool is (zonder fakkel) 46 meter hoog en verwelkomt als het ware bezoekers aan New York van over de hele wereld. Sinds de opening in 1886 is het beeld het symbool van de stad New York en is daarom ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island en is met de ferry vanaf het vasteland te bereiken. Dit bezoek kun je ook gelijk combineren met een bezoek aan Ellis Island, ook wel bekend als het immigratie-eiland.

De bouw van Lady Liberty

Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen het Vrijheidsbeeld, door de Amerikanen ook wel Lady Liberty genoemd. Het beeld werd in 1886 cadeau gedaan door Frankrijk ter ere van de Onafhankelijkheidsverklaring, die een eeuw eerder werd getekend. In de rechterhand heeft Lady Liberty een fakkel die ze recht omhoog houdt. In de linkerhand houdt het beeld een plaat vast met de tekst: JULY IV MDCCLXXVI (4 juli 1776). Op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld staat een gedeelte uit de sonnet ‘The New Colossus’ die dichteres Emma Lazarus schreef: ‘Give me your tired, your poor’. Deze tekst speelt in op de gastvrijheid van de Verenigde Staten ten opzichte van immigranten en gasten.

Met de ferry naar Liberty Island

Om het Vrijheidsbeeld in New York te bezoeken reis je met de Staten Island Ferry, een gratis veerboot die 24 uur per dag vertrekt vanaf het vasteland. Op Liberty Island kun je rondwandelen, het grote Vrijheidsbeeld van dichtbij bekijken maar ook allerlei interessante plekken bezoeken. Bezoek The Statue of Liberty Museum of wandel met een audiotour over het eiland. Je kunt je ook laten rondleiden door een gids die je alles vertelt over de bouw van het beeld, de beroemde symboliek en de verdere, interessante, geschiedenis van Lady Liberty.

 • Closeup van het vrijheidsbeeld inclusief de fakkel
  1/4
 • Liberty Island oftewel het eiland waar het vrijheidsbeeld op staat
  2/4
 • Het frame van het vrijheidsbeeld van binnenin
  3/4
 • Het vrijheidsbeeld in de avond gezien vanag Brooklyn
  4/4

Meer over Het Vrijheidsbeeld

 • Openingstijden:

  Openingstijden van de toegang tot Liberty Island is afhankelijk van het vaarshema van de boot. Deze verschilt per seizoen, het meest actuele schema kan je raadplegen op de website van de Statue of Liberty.

 • Adres:

  New York City, New York 10004, Verenigde Staten

 • Telefoon:

  +1 212-363-3200

 • Website:

Plattegrond

Bekijk de volledige plattegrond van New York