Metro

Wanneer je een stedentrip Moskou hebt geboekt is het natuurlijk handig als je je in de stad een beetje kunt bewegen en van de ene naar de andere bezienswaardigheid kunt komen. Omdat de stad zo groot is kun je dit absoluut niet te voet doen en daardoor zul je het openbaar vervoer moeten nemen. De meest handige manier van openbaar vervoer in Moskou is de Metro. Het netwerk is echt gigantisch en bij vrijwel alle grotere bezienswaardigheden is een halte voor de metro. Reizen met de metro is heel veilig en er is overal gratis wifi. Het nadeel is dat het soms wat lastig te begrijpen is omdat alles in het Cyrillisch (het Russische schrift) is. Heel geleidelijk kom je steeds meer onze eigen letters tegen wat het allemaal een stuk eenvoudiger maakt maar het is hoofdzakelijk Cyrillisch.

Stations als paleizen

Een groot gedeelte van de metrostations in Moskou ziet er werkelijk waar uit als een echt paleis. Mooie marmeren vloeren, kroonluchters aan het plafond en schitterende schilderijen en mozaïeken op de wanden. Een leuke manier om dit te ontdekken is door het nemen van de “Circle Line” en bij iedere halte uit te stappen. De één is mooier dan de andere en wanneer je er weer genoeg van hebt kan je iedere 2 - 3 minuten weer in de volgende metro stappen. In totaal ben je waarschijnlijk tussen de één en twee uur bezig.

Tickets

In Moskou maken ze gebruik van een ticket systeem dat vergelijkbaar werkt met ons OV-chip systeem. Je koopt 1 kaartje en kan vervolgens met alle vormen van het openbaar vervoer reizen. De metro is goedkoop en je moet per rit betalen. Dit is anders dan bij ons in Nederland want hier betaal je voor de afstand. Betalen per rit heeft nog een ander groot voordeel; je hoeft niet meer uit te checken. We adviseren je om de Troika kaart aan te schaffen, deze kost omgerekend ongeveer 1 Euro. Afhankelijk van de periode die je kiest (dag, een paar dagen, week, jaar, net wat jij wilt) kan je hier onbeperkt mee reizen in het openbaar vervoer en metro uiteraard. Het opladen kan op de stations bij de loketten en bij de automaten.

Veiligheid

Moskou heeft veiligheid in de metro hoog in het vaandel staan. Je zult op de stations veel beveiliging zien en je loopt ook altijd het risico dat je tas / koffer door de röntgen heen moet. Ondanks dat de veiligheid goed is moet je altijd opletten op zakkenrollers, deze komen overal waar het druk is. Men ziet direct aan je dat je een toerist bent en daardoor loop je extra risico.